Choď na obsah Choď na menu

Nederland stelt kwartfinale veilig door 3-0 overwinning op Roemenië

In een klinkende Euro 2024-ronde van 16 overwinningen behaalde Nederland een 3-0 overwinning op Roemenië, met Cody Gakpo en Donyell Malen aan de leiding. Gakpo opende halverwege de eerste helft de score met een krachtige aanval, wat zijn derde doelpunt van het toernooi betekende. De consistente prestatie van de Liverpool-aanvaller was een hoogtepunt voor het Nederlandse team. Fans in oranje goedkope voetbalshirts vulden de tribunes en zorgden voor een levendige zee van steun toen Nederland het in de achtste finales tegen Roemenië opnam.

Ondanks het missen van verschillende kansen om hun voorsprong uit te breiden, waaronder een close call waarbij aanvoerder Virgil van Dijk het houtwerk raakte, vertoonden de Nederlanders een duidelijke verbetering ten opzichte van hun prestaties in de groepsfase, waaronder een teleurstellende 3-2 nederlaag tegen Oostenrijk. Nederland domineerde de wedstrijd en noteerde 22 schoten met zes op doel, terwijl Roemenië slechts vijf schoten scoorde, waarvan er één op doel was. De Nederlanders blonk ook uit in balbezit en passen, passeerden Roemenië met 430-184 en controleerden het spel gedurende het grootste deel van de tijd.

Aanvankelijk had Roemenië de overhand en had de eerste 15 minuten de bal onder controle. Nederland nam echter geleidelijk de controle over de wedstrijd over. Ondanks meerdere mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen, waren de Nederlanders inefficiënt voor het doel totdat Gakpo een briljante run maakte en Donyell Malen opzette voor het tweede doelpunt. De sfeer in het stadion was elektrisch, met fans die trots hun EK 2024 Nederland shirt lieten zien en hun team naar de overwinning juichten. Gakpo's prestatie bond hem voor de topscorer van het toernooi naast de Duitse Jamal Musiala, Georges Mikautadze uit Georgië en Ivan Schranz uit Slowakije.

Gakpo uitte zijn tevredenheid over de prestatie van het team en benadrukte dat dit een krachtig antwoord was op hun eerdere teleurstellende optreden. "Dit was het antwoord dat we hadden op onze laatste prestatie: goed spel, goede doelpunten, we speelden goed voetbal", zei Gakpo.

Nederland treft Turkije in de kwartfinales, na de 2-1 overwinning van Turkije op Oostenrijk. Malen scoorde zijn tweede doelpunt in blessuretijd, ontving de bal op het middenveld, dribbelde het strafschopgebied in en scoorde zelfverzekerd langs de Roemeense doelman Nita. Deze allesomvattende overwinning gaf aan dat het Nederlandse team op een cruciaal punt in het toernooi aan momentum wint.